Τα lockdown που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και η σχετική παγκόσμια ύφεση του 2020 έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική για την αγορά εργασίας και επιτάχυναν την άφιξη του μέλλοντος της εργασίας.

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Ο ρυθμός υιοθέτησης τεχνολογίας αναμένεται να παραμείνει αμείωτος και ενδέχεται να επιταχυνθεί σε ορισμένους τομείς. Ο αυτοματισμός, παράλληλα με την ύφεση του COVID-19, δημιουργεί ένα σενάριο «διπλής διακοπής» για τους εργαζόμενους.
  • Αν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που καταστράφηκαν θα ξεπεραστεί από τον αριθμό των «θέσεων εργασίας του αύριο» που δημιουργήθηκαν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνεται ενώ η καταστροφή θέσεων εργασίας επιταχύνεται.
  • Τα κενά δεξιοτήτων συνεχίζουν να είναι υψηλά, καθώς οι δεξιότητες που απαιτούνται σε όλες τις θέσεις εργασίας αλλάζουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κορυφαίες ομάδες δεξιοτήτων και δεξιοτήτων τις οποίες οι εργοδότες βλέπουν ότι αυξάνονται ως το προβάδισμα έως το 2025 περιλαμβάνουν ομάδες όπως η κριτική σκέψη και η ανάλυση καθώς και η επίλυση προβλημάτων και οι δεξιότητες στην αυτοδιαχείριση όπως η ενεργητική μάθηση, η ανθεκτικότητα, η ανοχή στο στρες και ευκαμψία. Κατά μέσο όρο, οι εταιρείες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εργαζομένων θα απαιτήσουν επανειδίκευση έξι μηνών ή λιγότερο και το 94% των ηγετών επιχειρήσεων αναφέρει ότι αναμένει από τους εργαζόμενους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στη δουλειά, μια απότομη απορρόφηση από το 65% το 2018.
  • Το μέλλον της εργασίας έχει ήδη φτάσει για τη μεγάλη πλειοψηφία του διαδικτυακού εργατικού δυναμικού. Το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό των εργοδοτών πρόκειται να ψηφιοποιήσουν γρήγορα τις εργασιακές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής επέκτασης της εξ αποστάσεως εργασίας – με τη δυνατότητα να μετακινήσουν το 44% του εργατικού δυναμικού τους για να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

 

Σύνδεσμος ιστοσελίδας

https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Εκτός ΕΕ
  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ

Ομάδα-στόχος

  • Ψηφιακές δεξιότητες για όλους

One Reply to “WEF To μέλλον των θέσεων εργασίας”

Αφήστε μια απάντηση

You already voted!